Putine lucruri pot declansa panica complet orbitoare ca si vorbitul in public. Atat de multi dintre noi ar prefera sa sarim de la inaltime decat sa se ridice in fata unui grup de oameni si ofere o prezentare de 10 minute. Modificarea perceptiei vorbitului in public si cum se manevreaza acest element poate transforma o experienta de temut intr-una plina de bucurie pentru toata lumea. Unul dintre primele lucruri care trebuie sa se ia in considerare este scenariul de urmat. Cand se vorbeste in public, este bine sa se aiba o lista de puncte atent pregatite astfel incat sa se stie diferitele sectiuni de care este nevoie pentru a comunica.
Atunci cand se citeste un discurs scris pentru o multime de oameni, exista mai multe oportunitati pentru a observa modul in care fiecare se simte in interior si pentru a nu permite acestui lucru sa influenteze negativ. De asemenea, cei mai multi oameni raspund mai bine la un stil spontan, conversational de discurs, mai degraba decat la ceva care suna intr-un stil premeditat si repetat. Adesea, anxietatea vorbirii este conectata la evenimente din copilarie. Experiente jenante petrecute demult in fata familiei noastre sau clasei,de exemplu, pot provoca disconfort si teama fata de vorbitul in public, la unele persoane aceste traume putand dura mai multe zeci de ani. Cand suntem copii si adolescenti nu vrem nimic mai mult decat sa fim acceptati si sa ne integram intre ceilalti. Stand singur in fata unei multimi de colegi si sa ne simtim judecati poate fi o experienta ingrozitoare. Daca nu merge bine, amintirea acelui eveniment negativ poate fi declansata mai tarziu, la un nivel subconstient, aducand cu ea aceleasi sentimente dificile. Uneori, recunoasterea si conruntarea acestor amintiri estea suficient pentru a rupe conexiunea propriei persoane cu zilele din trecut pline de temeri. In cazul in care experientele din trecut continua sa bantuie, lucru cu un terapeut cu experienta poate ajuta in rescrierea scenariului si a ajuta pacientul sa avanseze cu incredere. Cel mai bun sfat atunci cand vine vorba de discursul in public este: Doar fii tu insuti. Nu incercati sa fiti un "vorbitor profesionist public" sau un "prezentator" ori un "lector".
Utilizati orice note pe care le-ati pregatit, dar sa fiti si dispusi sa le dati deoparte si sa va abateti de la scenariul prescris. Mai presus de toate, sa firi pregatiti sa va distrati. Daca sunteti in masura sa va bucurati de experienta respectiva sunt sanse mari ca si audienta va fi incantata, de asemenea. Lasati fluxul de personalitate naturala sa va cuprinda si amintiti-va ca nu sunteti obiectul speech-ului dvs. public. Dupa ce nu mai incercati sa fiti ceva ce nu sunteti, vorbitul in public intr-adevar poate fi o experienta eliberatoare. Respiratia in mod corespunzator ajuta la reducerea tensiunii si calmarea nervilor, dar respiratie necorespunzatoare poate spori sentimentele de anxietate. Cand suntem nervosi, avem tendinta de a ne grabi prin orice spunem, iar acesata intrerupe modelul nostru de respiratie naturala. Deci, respirati adanc si lent, vorbind in timp ce expirati. Asigurati-va ca nu va veti intrerupe discursul prea des - si amintiti-va ca este aproape imposibil sa vorbiti prea incet.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu