Nimic nu e mai rau decat sa pierzi timpul la cumparaturi sau acasa, stand si tot parcurgand formulare prost gandite pline de capcane pe care nu orice utilizator le poate depista. Cumparaturile on-line si offline nu mai sunt demult doar o simpla rutina. Ele au devenit un ritual pe care orice tanar il adora, iar cei mai in varsta il trateaza cu oarecare retinere. Obiectivul comerciantilor este sa faca cat mai multe incasari, asa ca o achizitie care dureaza mai putin e un semn ca respectiva companie merge in directia cea buna.
Deja putem sa platim cu cardul fara sa mai trecem printr-un aparat de validare PIN si tranzactie, putem doar sa apropiem cardul de anumite gadget-uri si sa platim calatoria la metrou. Japonezii s-au gandit ca trebuie sa putem plati si mai rapid de atat si au inventat o modalitate de a plati cu ochii. Toata lumea are telefon mobil, asta e realitatea de la care au pornit japonezii cand au demarat proiectul de plata cu ochii prin intermediul telefonului. Cum e posibila plata cu ochii? In general, la orice plata exista o autentificare in sistem, cu ajutorul PIN-ului introdus manual de client. Telefonul inventat de japonezi inlocuieste aceasta autentificare cu cea pe baza de scanare a irisului clientului. Dupa scanare se poate plati orice obiect achizitionat. Tranzactiile online sunt si ele mai sigure pentru ca se foloseste amprenta prin intermediul senzorului si recunoasterea oculara. Scanarea se va face cu camera frontala, irisul fiind diferit de la om la om, asa ca siguranta tranzactiei e sporita. Recunoasterea faciala nu poate concura cu noua tehnologie pentru ca ea se bazeaza doar pe trasaturi generale ale fetei si nu pe detalii.
Pe viitor, vom plati poate doar prin clipire, insa aceste evolutii rapide pot sa duca si la anumite brese de securitate, pentru ca o clonare a unor amprente sau a unui iris, imaginii capturate poate fi mai simpla decat spargerea unui dispozitiv criptat cu e cardul, cu parola criptata si masuri sporite de siguranta.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu