Nu e nevoie sa va spunem ca baia este poate cel mai periculos loc din casa din punctul de vedere al bacteriilor prezente. In special vasul de toaleta poate sa „pastreze” mii de germeni si microbi care va pot imbolnavi pe loc si va pot ataca pe neasteptate, chiar si dupa o simpla folosire a acestuia. Pe langa microbi, toaletele au si un miros neplacut mai ales dupa utilizarea din fiecare zi. Exista multe solutii care pot sa diminueze sau sa alunge complet mirosul neplacut ramas in urma, insa substantele toxice din ele va pot face mai mult rau decat bine, pot provoca alergii, stari de rau.
Britanicii s-au gandit la aceasta problema a noastra, din fiecare zi, si au gandit o toaleta care poate sa alunge orice miros neplacut, nu are nevoie de sistem de canalizare si produce apa menajera. Banii pentru viitorul proiect si pentru aplicare vin de la insusi Bill Gate si de la sotia sa, asa ca realizarea sa va fi posibila cat de curand. Cum functioneaza WC-ul minunte? Dupa ce e folosit, fecalele rezultate sunt trimise intr-o camera de asteptare, unde sunt blocate mirosurile cu ajutorul nano elementelor de filtrare. Apa este eliminata sub forma de vapori din fecale, este folosita ca apa menajare si condensata. Tot ce ramane deshidratat este colectat din timp in timp de operatorii locali. Toaleta este special facuta pentru cei care nu au cum sa-si traga canalizare sau sa aiba acces la apa menajera pentru locuinta. Pentru functionarea ei se vor plati doar cinci centi pe zi, iar acestea vor putea deservi pana la zece persoane. Testarea ei va incepe spre finalul lui 2016.
Desi pare a fi o inventie adresata direct lumii a treia, chiar si tarile dezvoltate s-au aratat interesate si dornice sa comande asa ceva, mai ales ca se poate gasi o varianta moderna de reciclare a materiilor fecale si folosirea apei din acestea in alte scopuri menajere. Spre deosebire de WC-ul normal, WC-ul viitorului va avea cel mai probabil nevoie de schimbarea instalatiilor pe masura ce acestea imbatranesc si de reinlocuirea zonelor active care ajung sa nu isi mai faca treaba. Per total, inventia e una binevenita avand in vedere ca toata lumea incearca sa ajute mediul asa cum poate si termenul eco e folosit din ce in ce mai des in raport cu orice inconjoara sa e in locuinta noastra.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu