Stim, nu ai cum sa nu fii stresat in ziua de astazi. Avem asa de multe de facut la locul de munca, familia inseamna iarasi multe sarcini de indeplinit, copiii vor si ei o parte din timpul nostru si asa putin. Toate par sa fie impotriva noastra astfel incat ajungem sa nu mai stim incotro s-o apucam, ce sa mai facem, cum sa-i mai multumim pe toti. Stresul este o reactie normala la anumiti factori care pur si simplu sufoca creierul si functiile sale, determinand aparitia unor reactii precum oboseala cronica, iritabilitatea, imposibilitatea concetrarii, randament scazut, organe care nu isi mai fac treaba cum trebuie. Stresul cronic este cel mai periculos pentru ca ne aduce intr-o stare de incordare si de epuizare care ne poate fi fatala.
Nu va e necunoscut, credem, cazul tinerilor care mor la locul de munca de prea multa epuizare fizica si psihica in incercarea de a multumi sefii mult prea duri. Recent, americanii au descoperit ca stresul cronic poate duce si la pierderi serioase de memorie asemanatoare bolii Alzheimer. Ca sa isi demonstreze teoria, oamenii de stiinta au luat un cobai, l-au pus intr-un labirint, apoi i-au adus un altul mai fioros si l-au cam speriat. Alt soricel nu a fost stresat deloc si si-a vazut linistit de treaba. Cobaii care au avut de-a face cu celalalt subiect foarte agresiv au uitat pur si simplu pe unde e iesirea, in vreme ce cobaii care erau relaxati au gasit-o de fiecare data. Dupa 28 de zile primul cobai a scapat de anxietate si de depresie.
Sistemul imunitar a reactionat imediat si si-a trimis celule in creierul cobailor stresati, inflamand creierul ca un raspuns imunitar la stres. Chiar si dupa ce nu mai erau stresati, soriceii prezentau deformari ale hipocampusului si deficit in dezvoltarea neuronala la 10-28 de zile de la disparitia factorului stresant. Celulele imunitare au venit din maduva, migrand catre organele afectate de stresul provocat, adica catre creier. Stresul cronic tocmai prin astfel de reactii se traduce. Cineva dominant, seful, este mereu „pus” pe cel mai slab, determinand niste reactii fiziologice si fizice transformate mai apoi in stres cronic. Stresul traumatic, depresia, anxietatea pot fi tratate mai usor daca rezultatele acestor teste sunt stiute de mai toti doctorii care lucreaza in domeniu.
Pe viitor se vor putea identifica tinte care vor fi tratate medicamentos sau comportamental. Pierderile de memorie pe termen scurt sunt legate de inflamatiile cerebrale si de reactia sistemului imunitar. Descoperirile acestea ii vor ajuta in mare parte pe cei cu joburi stresante sau pe cei care vor sa se fereasca de problemele cauzate de stresul cronic care va aparea in viitorul apropiat si in viata lor.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu